Barion Pixel

Hitvallásunk

„Ha jó ügyet védsz, mitől is félhetsz?
Mi is történhetik veled?
Letepernek, megrágalmaznak, kirabolnak, meggyaláznak?
Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek?

Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, s ezért jó volt az, amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az ügy igazával, melyet meg kell védened.

Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek, vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak, elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod.

Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet védesz.”

Azt hiszem, hogy ebből az idézetből kiderül, hogy egy ügyvéd miért is választja a hivatását.

Igen, ez is mind igaz, de amiért tényleg ezt a pályát választja, az akkor tudatosul benne igazán, amikor az ügyfele elérzékenyülve hálát ad neki, hogy hosszú évek után megnyerte neki a megnyerhetetlennek tűnő pert, vagy mert egyébként a puszta jogi segítségnyújtáson túl emberi támaszt is nyújt az ügyfelének. És mivel az ügyvéd azonosul az ügyfél problémájával, nem csak kötelességből foglalkozik vele, hanem bele is éli magát, így nem csak pusztán elvégzi a megbízást, hanem együtt is tud örülni egy sikernek. Hiszen minden olyan eset, amelyben egy ügyfél eredményt ér el, az közös sikere az ügyvédnek és megbízójának.

Az ügyfél hatékony, magas minőségű és kifizetődő szolgáltatást szeretne kapni, elérhető áron. Tehát az ügyvéd végső soron egy szolgáltatást nyújt: pontos, precíz szolgáltatást, szakmai hozzáértésének és ügyfél-centrikus szemléletmódjának megfelelően. Ehhez azonban nagyon fontos az ügyfél‒ügyvéd közötti szoros együttműködésen alapuló bizalom, nem kevésbé az ügyvédi titok szigorú szabályainak megtartása, mint az ügyvédi hivatás gyakorlásának alapfeltételei.

DR. CSESZLAI ÁDÁM

Ügyvéd